::: ::: PC & Smartphone | Deaktivace aplikací na Android OS bez ROOTu

0 x hodnoceno

Deaktivace předinstalovaných aplikací na Android 3, 4, 5, 6

Jak se zbavit předinstalovaných aplikací bez ROOT uživatele?

Předinstalované aplikace na OS Android od nejrůznějších výrobců mobilních telefonů a tabletů mohou být užitečné ale také zcela zbytečné. Často se stává, že takové aplikace uživatel nepoužívá. Tyto aplikace se občas spouštějí na pozadí bez vědomí uživatele a využívají systémové požadavky (paměť RAM, výpočetní výkon CPU). Mají také vliv na výdrž baterie a někdy i na spotřebu přenášených dat.

Obecné rady jak se těchto aplikací zbavit jsou ve vytvoření ROOT uživatele a následná odinstalace. Další skupina uživatelů používá nejrůznější Task Managery a Task Killery jenž tyto aplikace ukončují. Řešení je přitom mnohem jednodušší.


Aplikace jenž jsou předinstalovány (a nemůžeme je zcela odinstalovat) můžeme při troše štěstí prostě deaktivovat, vypnout. Zmizí z hlavní nabídky programů a také se již nebudou svévolně spouštět na pozadí.


Pro deaktivaci předinstalovaných aplikací jděte do Nastavení telefonu / tabletu a zvolte položku pojmenovanou Aplikace, Programy, Apps apod. (dle verze OS a úpravy od výrobce).

Screenshot_2015-12-19-16-19-17

V části RUNNING / SPUŠTĚNÉ naleznete vše co aktuálně běží na pozadí zařízení. SHOW CACHED PROCESSES / ZOBRAZIT MEZIPAMĚT ukazuje aplikace pouze načtené do paměti (zatěžují paměť). SHOW RUNNING SERVICES / ZOBRAZIT SPUŠTĚNÉ SLUŽBY je seznam aktivně běžících programů (zatěžují paměť i procesor).

Screenshot_2015-12-19-16-21-13

Přejděte do záložky ALL, VŠE. Zvolte aplikaci kterou chcete spravovat.

Screenshot_2015-12-19-16-21-45

Pokud to aplikace umožňuje, můžete ji trvale deaktivovat volbou Disable či Vypnout. Tímto se aplikace přestane po restartu telefonu sama spouštět a zmizí také z nabídky programů. Pokud by jste chtěli aplikaci opět používat, naleznete ji opět v seznamu všech aplikaci v nastavení. Postačí ji jen povolit.

Screenshot_2015-12-19-16-21-53

Screenshot_2015-12-19-17-02-32

Někdy je k dipozici volba pro vypnutí až po odinstalaci všech aktualizací dané aplikace.

Volba Force stop nebo Vynutit ukončení ukončí aplikaci jen pro daný okamžik. To může způsobit ztrátu dat s nimiž aplikace pracuje! Volba poslouží pro ukončení aplikace bez restartu zařízení.

Tímto nastavení končí. Některé aplikace takovou možnost deaktivace nemají. Většinou se jedná o systémové nástroje a součásti samotného OS.


Volby Clear data, Clear Cache, Vymazat Mezipaměť, Vymazat data způsobí obnovení aplikace do původního stavu po instalaci. Uživatel přijde o veškerá data a nastavení dané aplikace!

Vyvarujte se vypínání a ukončování aplikací a procesů jenž neznáte. Můžete tím způsobit nestabilitu zařízení či nefunkčnost systému!


No comments

Reklama (sponzoruje chod webu)
Analytics
Created by E.Sc. Petr Mejzlik, DiS.           © 2009 - 2017 X-IDEA.cz          Tento web používá COOKIES